HééééééééééééL

VAAK GEGEVEN

ANTWOORDEN

Ik hou van duidelijk en eerlijk. De antwoorden op de vragen zijn uit mijn hart geschreven. Hieronder de vragen, die mij het vaakst worden gesteld. Heb je nog een andere vraag, laat het me even weten.

Provocatief coachen is niet hard. Provocatief coachen is niet gemeen. Provocatief coachen is niet alleen voor mensen, die sterk zijn en er tegen kunnen.

Provocatief Coachen is de meest liefdevolle manier van coachen, van gesprekken voeren, van anderen helpen, die er in mijn ogen bestaat. Door het gebruik van liefde voor die ander, humor en een goeie prikkeling ontstaan er gesprekken die verder gaan dan een goed stukje hulpverlening.

Provocatief komt van Provocare. Dat niets meer en niets minder betekent dan ‘ontlokken’.

Door dingen uit zijn verband te rukken, door anders te reageren dan de geijkte manier, door te dramatiseren en door vooral met je intuïtie en gevoel te reageren, komen er reacties bij de ander los, die diep verstopt zaten. Het onbewuste bewust maken. En nee, dat is niet zweverig. En nee, dat is niet hard.

Is dat pijnlijk? Ja.

En daarom is de humor zo belangrijk. Humor heeft drie functies. In het sociale verkeer is het een bindmiddel. Om door moeilijke en verdrietige en heftige situaties te gaan, is humor een glijmiddel. En humor als troostmiddel, zoals in tijden van rouw.

De mix van deze drie, warmte-humor-uitdaging, zorgt voor een cocktail. Eenmaal geproefd, wil je niet meer anders.

Ja, wat zal ik daarop zeggen?

Waarom willen leren zingen van de zanger van het café uit het dorp, als je kunt leren zingen van Beyoncé?

Dit neigt wellicht naar arrogantie. Dat realiseer ik me. Is niet mijn bedoeling.

Bij ZoetZuur Kumpany leer ik je niet alleen de technieken, maar kijk ik ook naar jou als mens. Het gaat namelijk niet om het puur aanleren van de provocatieve technieken, wat mij betreft.

Ik zeg altijd: “Ik kan iedereen zang-technisch leren zingen, maar niet iedereen kan het podium op”.

Bij de opleidingen en trainingen van ZoetZuur Kumpany kijken we naar jou als mens. Ik coach je, ik adviseer je, ik leer je, ik geef je (on)gevraagd advies en ik laat je schitteren. En zo doen de andere trainers van de ZoetZuur Kumpany het ook. Anders krijgen ze het van mij te horen. Natuurlijk.

Ja, dat is een heleboel.

Het jaar is verdeeld in 6 blokken.

Blok 1: Verwarring, verwerping, verrassing en vernieuwing. Ook wel de kennismaking met de beginselen van het provocatief coachen.

Blok 2: Twee dagen in de “behandelkamer”. We gaan diagnosticeren en behandelen met een knipoog.

Blok 3: Dit zijn de twee meest “dramatische” dagen van de opleiding. Dramatiseren en improviseren. Uit je hoofd en in je hart en buik. Lef heb je op deze dagen wel nodig.

Blok 4: Twee dagen vol wederzijds “onbegrip”. Helpen door niet-te-helpen. Weigeren om met oplossingen te komen en uit de inhoud blijven.

Blok 5: Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. En iets met schuld en klagen.

Blok 6: Het examen. Met een persoon, die je niet kent, voor de examencommissie, laten zien wat je hebt geleerd en of je het dan ook kan. Spannende dagen, maar hé, je doet dan ook wel een échte opleiding, bij een erkend opleider.

Tsja, natuurlijk is het aantal uur ook afhankelijk van jouw snelheid, accuratesse
en hoe vaak en veel je wilt oefenen.
Maar gemiddeld ben je 138 uur “aan het werk” voor deze opleiding.

Uitgesplitst zijn dit:
– 96 contacturen
– 10 uur gesprekken voeren
– 20 uur verslagen uitwerken
– 4 uur reflectieverslag uitwerken
– 8 uur literatuur

Nee, dit doe ik alleen bij Bitter. Zonde van de tijd namelijk.

Ja. Als je dat écht wilt tenminste.

Het aanleren van provocatief coachen werkt als het aanleren van zang-technieken. Daarna moet je oefenen, oefenen, oefenen.

Dus, ja ik kan iedereen zang-technisch leren zingen, maar niet iedereen kan er mee het podium op. Voor de een blijft het heerlijk zingen onder de douche en in huis. Voor de ander is het zingen op een bruiloft en in de lokale kroeg. Voor nog een ander wordt het een podium in de stad of in de provincie. Dan is er ook nog een selecte groep die kan zingen in de Ziggo Dome. En een enkeling gaat internationaal.

En waar jij bij hoort, ontdekken we gaandeweg. Maar hé, wat maakt het uit? Zingen is heerlijk!

Bij de trainingen en opleidingen van Zoet werken we offline.

Dit doen we op NieuwSparrendaal, waar we op 1.5 meter afstand van elkaar kunnen blijven. Daarnaast kunnen we de ruimtes goed ventileren, dus neem een jas of vest mee als je een koukleum bent. De groepen zijn niet groter dan 15 mensen. Mondkapjes zijn verplicht wanneer we lopen, tijdens het oefenen en zitten kunnen ze af.

We houden natuurlijk de maatregelen goed in de gaten.

Mochten we helaas wel data moeten verschuiven, dan plannen we niet in schoolvakanties of op feestdagen.
Daarnaast worden data die vervallen altijd achteraan de reeks geplakt, dus de overige data blijven staan.

Wat betreft Zuur, Zout en Bitter. Bregje werkt in haar kantoor op 1.5 meter afstand en ook deze ruimte wordt geventileerd. Mondkapjes mogen, is niet verplicht.

En verder werken we, bij alle smaken, met evenveel liefde, humor en uitdaging, zoals we altijd doen.

We hopen hiermee goed door de coronatijd te komen. Heb je nog vragen, dan mail of bel ons gerust.

Nee, de locatie ligt in het groen en is niet bij een station in de buurt.

Deze zijn er zeker. We kunnen de reservering voor jou doen. De betaling laten we daarna graag aan jou over.

Er zijn een paar hotels, in verschillende prijscategorieën, die op ongeveer tien minuten rijafstand van de trainingslocatie liggen. Monique kan je hierbij verder helpen, dus neem gerust contact met haar hierover op.

Nee, het wordt al intensief genoeg. Alleen bij de zoete variant, moet je wel een paar verslagen maken. Maar dit zie ik niet als huiswerk, meer als ontwikkelingswerk.

Ja, dit doen we telefonisch. Als toch blijkt dat je na je eerste live gesprek niet verder wilt of durft, betaal je alleen de kosten van het eerste gesprek.

Afhankelijk van het vraagstuk. Bij Zuur heb je zes gesprekken van anderhalf uur en die vinden ongeveer eens per drie weken plaats. Wanneer het patroon hardnekkiger blijkt, gaan we daarover in gesprek en verlengen we indien nodig. Minder mag altijd.

Alle prijzen, vermeld op de site, zijn exclusief btw.

Nee, niet als je mij inhuurt als coach. Ik ben geen psycholoog of therapeut. Vergoed worden ze vaak door je werkgever. Tenminste: als je een fijne hebt.

De trainingen en opleidingen zijn wel aftrekbaar als studiekosten, als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Nee. Ik ben zo goed als mijn laatste klant en heb geen onafhankelijke accreditatie door een organisatie die op afstand beoordeeld. Ik laat de deelnemers en mijn clienten beoordelen.

Nee, ik wil hiermee voorkomen dat er mensen bij mij een training volgen, die dit nog “moeten” doen voor hun punten. Met alle respect voor die mensen hoor, die alleen trainingen mogen volgen waarbij ze punten krijgen, maar ik heb ze liever niet om die reden in de groep.

Een diploma krijg je als je de Jaaropleiding goed hebt doorlopen. Volg je de jaaropleiding daarna als tweedejaars, dan krijg je een ‘meesterlijk’ diploma. Bij de vierdaagse krijg je een certificaat.

Ook. Daarnaast werk ik met hele goeie co-trainers, die allemaal ‘hand picked’ zijn. Door mij, natuurlijk.

Nee. We gaan wel veel lachen. Echter bij lachtherapie ga je (leren) lachen, zomaar uit het niets. Bij ZoetZuur is er altijd wel een reden waarom je gaat lachen. Soms als een boer met kiespijn. Soms door lekkere zelfspot. En soms door een daadwerkelijk goeie mop.

Grinnik. Er zitten soms mensen die het misschien als therapeutisch ervaren. Maar nee, het is geen therapie. We doen niet aan diagnostiek en behandelen. Ik hou namelijk niet van stempels en labeltjes. En jij straks ook niet meer.

Voorkom teleurstellingen.

Afwijzing: bah! Eén van de grootste redenen voor minderwaardigheidscomplexen en diepe wonden geslagen in je kinderjaren. Die je vervolgens als volwassene jarenlang onnodig met je meedraagt. Ik help je daar vanaf, wedden? Maar: je moet er wel echt aan toe zijn. Om te bekijken of je dat (al) bent, kauw even op onderstaande vragen.

Tip: antwoorden met een sterretje* zijn juist.

nieuwsbrief

* verplicht
/