Wij houden van duidelijk en eerlijk. De antwoorden op de vragen zijn uit ons hart geschreven. Hieronder de vragen, die ons het vaakst worden gesteld. Heb je nog een andere vraag, laat het even weten.
De meeste lezingen en theatergebeuren is achter gesloten deuren, alleen voor genodigden. Op 6 februari 2025 gaan de deuren open en kan iedereen naar Bregje komen luisteren. Iedereen.
Meet weten?
Check this out!
Provocalief leiderschap is niet hard. Provocalief leiderschap is niet gemeen. Provocalief leiderschap is niet alleen voor mensen, die sterk zijn en er tegen kunnen.
Provocalief leiderschap is de meest liefdevolle manier van gesprekken voeren, van anderen helpen, die er in onze ogen bestaat. Door het gebruik van liefde voor die ander, humor en een goeie prikkeling ontstaan er gesprekken die verder gaan dan een goed stukje hulpverlening of een oppervlakkig gesprek met de menen waarvan je houdt.
Provocalief is een doorontwikkeling van het woord ‘provocatief’. Dat komt van Provocare. Dat niets meer en niets minder betekent dan ‘ontlokken’. Provocalief gaat nog een stap verder de diepte in. Het is geen trucje of methode die je even toepast. Het is een innerlijke houding, waardoor het een manier van leven is.
Het gaat vooral om het reageren met je intuïtie en gevoel. Dan komen er reacties bij de ander en jezelf los, die diep verstopt zaten. Het onbewuste bewust maken. En nee, dat is niet zweverig. En nee, dat is niet hard.
Is dat confronterend? Ja. Soms wel.
En daarom is de humor zo belangrijk. Humor heeft drie functies. In het sociale verkeer is het een bindmiddel. Om door moeilijke en verdrietige en heftige situaties te gaan, is humor een glijmiddel. En humor als troostmiddel, zoals in tijden van rouw.
De mix van deze drie, warmte-humor-uitdaging, zorgt voor een cocktail. Eenmaal geproefd, wil je niet meer anders.
Ja, dat is een heleboel.
Het jaar is verdeeld in 6 blokken.
Blok 1: Verwarring, verwerping, verrassing en vernieuwing. Ook wel de kennismaking met de beginselen van het provocalief communiceren met jezelf en anderen.
Blok 2: Twee dagen in de “behandelkamer”. We gaan diagnosticeren en behandelen met een knipoog.
Blok 3: Dit zijn de twee meest “dramatische” dagen van de opleiding. Dramatiseren en improviseren. Uit je hoofd en in je hart en buik. Lef heb je op deze dagen wel nodig.
Blok 4: Twee dagen vol wederzijds “onbegrip”. Helpen door niet-te-helpen. Weigeren om met oplossingen te komen en uit de inhoud blijven.
Blok 5: Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. En iets met schuld en klagen.
Blok 6: De presentatie. Je laat je verhaal horen van ‘je kwam, je zag en overwon’ iets. Er was een leven voor deze afleiding en een leven erna. Je laat jouw reis zien (incl. voelbare ontwikkeling) aan je mede-reisgenoten.
Optioneel: de keuze of je een gesprek wil met een echt mens om te laten zien dat je een Provocalief gesprek.
Tsja, natuurlijk is het aantal uur ook afhankelijk van jouw snelheid, accuratesse
en hoe vaak en veel je wilt oefenen.
Maar gemiddeld ben je 138,43 minuten ‘aan het werk’ voor de eerste jaars jaaropleiding.
Hierin zitten veel contacturen en uren oefenen, uitproberen en denkwerk. Ook voelwerk trouwens.
LAAT-MAAR-LOS.
Nee, dit doe ik alleen bij Bitter. Zonde van de tijd namelijk.
Ja. Als je dat écht wilt tenminste.
Het aanleren van Provocalief Leiderschap werkt als het aanleren van zang-technieken. Daarna moet je oefenen, oefenen, oefenen.
Dus, ja ik kan iedereen zang-technisch leren zingen, maar niet iedereen kan er mee het podium op. Voor de een blijft het heerlijk zingen onder de douche en in huis. Voor de ander is het zingen op een bruiloft en in de lokale kroeg. Voor nog een ander wordt het een podium in de stad of in de provincie. Dan is er ook nog een selecte groep die kan zingen in de Ziggo Dome. En een enkeling gaat internationaal.
En waar jij bij hoort, ontdekken we gaandeweg. Maar hé, wat maakt het uit? Zingen is heerlijk!
Nee, de locatie ligt in het groen en is niet bij een station in de buurt.
Natuurlijk kun je het proberen met de bus of op de (OV) fiets, maar je bent wel even onderweg op die manier.
Deze zijn er zeker. We kunnen de reservering voor jou doen. De betaling laten we daarna graag aan jou over.
Er zijn een paar locaties hotels/B&B’s, in verschillende prijscategorieën, die op ongeveer tien tot vijftien minuten rijafstand van de trainingslocatie liggen. Monique kan je hierbij verder helpen, dus neem gerust contact met haar op.
Nee, het wordt al intensief genoeg. Alleen bij de zoete variant, moet je wel een paar verslagen maken. Maar dit zie ik niet als huiswerk, meer als ontwikkelingswerk.
Ja, dit doen we telefonisch. Als toch blijkt dat je na je eerste live gesprek niet verder wilt of durft, betaal je alleen de kosten van het eerste gesprek.
Afhankelijk van het vraagstuk. Bij Zuur heb je zes gesprekken van anderhalf uur en die vinden ongeveer eens per drie weken plaats. Wanneer het patroon hardnekkiger blijkt, gaan we daarover in gesprek en verlengen we indien nodig. Minder mag altijd.
Alle prijzen, vermeld op de site, zijn exclusief btw.
Nee, helaas heeft de overheid besloten dat studiekosten andere scholingsuitgaven vanaf 1 januari 2022 niet meet aftrekbaar zijn. niet als je mij inhuurt als coach. Wil je met mij werken of een opleiding volgen? Gelukkig zijn er heel veel fijne werkgevers die dit (mij) vergoeden. Dus breng me maar in contact met je werkgever, dan doe ik een goed woordje voor je.
Nee. Ik ben zo goed als mijn laatste klant en heb geen onafhankelijke accreditatie door een organisatie die op afstand beoordeeld. Ik laat de deelnemers en mijn clienten beoordelen.
Nee, ik wil hiermee voorkomen dat er mensen bij mij een training volgen, die dit nog “moeten” doen voor hun punten. Met alle respect voor die mensen hoor, die alleen trainingen mogen volgen waarbij ze punten krijgen, maar ik heb ze liever niet om die reden in de groep.
Een diploma krijg je als je de Jaaropleiding goed hebt doorlopen. Volg je de jaaropleiding daarna als tweedejaars, dan krijg je een ‘meesterlijk’ diploma. Bij de vierdaagse krijg je een certificaat.
Ook. Daarnaast werk ik met hele goeie co-trainers, die allemaal ‘hand picked’ zijn. Door mij, natuurlijk.
Nee. We gaan wel veel lachen. Echter bij lachtherapie ga je (leren) lachen, zomaar uit het niets. Bij ZoetZuur is er altijd wel een reden waarom je gaat lachen. Soms als een boer met kiespijn. Soms door lekkere zelfspot. En soms door een daadwerkelijk goeie mop.
Grinnik. Er zitten soms mensen die het misschien als therapeutisch ervaren. Maar nee, het is geen therapie. We doen niet aan diagnostiek en behandelen. Ik hou namelijk niet van stempels en labeltjes. En jij straks ook niet meer.
Afwijzing: bah! Eén van de grootste redenen voor minderwaardigheidscomplexen en diepe wonden geslagen in je kinderjaren. Die je vervolgens als volwassene jarenlang onnodig met je meedraagt. Ik help je daar vanaf, wedden? Maar: je moet er wel echt aan toe zijn. Om te bekijken of je dat (al) bent, kauw even op onderstaande vragen.
Tip: antwoorden met een sterretje* zijn juist.