Provocatief Coachen. Wat is dat?

Leestijd 2 minuten

26 november 2020

Deze vraag krijg ik gemiddeld twee keer per week. Het woord provocatief roept zoveel negatieve associaties op, dat ik ooit heb overwogen om de hele term niet meer te gebruiken. Maar toen bedacht ik me. Ik kan de term veranderen omdat de mensen het nog niet begrijpen of ik ga gewoon heel goed in mijn werk zijn, zodat mensen me vragen wat ik doe en dan leg ik uit wat het is. En nu wil iedereen het bij mij leren. Provocatief Coachen. En zelfs provocatief leven.

Eerst even een paar vooronderstellingen uit de wereld helpen.

Provocatief coachen is niet hard. Provocatief coachen is niet gemeen. Provocatief coachen is niet alleen voor mensen, die sterk zijn en er tegen kunnen.

Provocatief Coachen is de meest liefdevolle manier van coachen, van gesprekken voeren, van anderen helpen door niet te helpen, die er in mijn ogen bestaat. Door het gebruik van liefde voor die ander, het inzetten van humor en een goeie schop onder de reet ontstaan er gesprekken die verder gaan dan een goed stukje hulpverlening.

Provocatief komt van Provocare. Dat niets meer en niets minder betekent dan ‘ontlokken’.

Door dingen uit zijn verband te rukken, door anders te reageren dan de geijkte manier, door te dramatiseren en door vooral met je intuïtie en gevoel te reageren, komen er reacties bij de ander los, die diep verstopt zaten. Het onbewuste bewust maken. En nee, dat is niet zweverig. En nee, dat is niet hard.

Is dat pijnlijk? Ja.

En daarom is de humor zo belangrijk. Humor heeft drie functies. In het sociale verkeer is het een bindmiddel. Om door moeilijke en verdrietige en heftige situaties te gaan, is humor een glijmiddel. En humor is tevens een troostmiddel, zoals in tijden van rouw.

De mix van deze drie, warmte-humor-uitdaging, zorgt voor een heerlijke cocktail. Eenmaal geproefd, wil je niet meer anders.

Ik ben er nu zelfs een beetje verslaafd aan geraakt. Aangezien verslavingen bij mij op de loer liggen, en ja dan bedoel ik de echte, ben ik blij met deze verslaving. Ik zie namelijk, in tegenstelling tot vele andere verslavingen, dat deze verslaving juist een positief effect heeft op de omgeving. Dus ik ben nu niet alleen meer verslaafd maar ben nu ook de dealer van dit middel. Iedereen moet aan het provocatief coachen. Wat een gekke wending krijgt dit blog trouwens. Komt denk ik omdat ik mijn gedachten weer eens de vrije loop laat. Tja, en dan ben je niet meer bezig met “hoe het heurt”, maar ben je gewoon uit je hart aan het vertellen. En dat is precies wat het is!

Provocatief coachen is reageren vanuit je hart in plaats van uit je hoofd.

Leven vanuit je hoofd is kiezen voor angst. Leven vanuit je hart is kiezen voor liefde.

Ik weet wel wat ik kies. Ik hoop dat jij het lef hebt om het ook te doen.

 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

MIJN LAATSTE 4 ARTIKELEN:

Tranen & Troost

Leestijd < 1 minuut

18 mei 2024

Het gordijntje

Leestijd < 1 minuut

10 mei 2024

Vuurwerk, magie en gedoe.

Leestijd 2 minuten

24 april 2024

De Efteling went nooit.

Leestijd < 1 minuut

17 april 2024

Meer ARTIKELEN ONTVANGEN?

Ik ben klaar voor Provocatief Coachen. Wat is dat?

Voorkom teleurstellingen.

Afwijzing: bah! Eén van de grootste redenen voor minderwaardigheidscomplexen en diepe wonden geslagen in je kinderjaren. Die je vervolgens als volwassene jarenlang onnodig met je meedraagt. Ik help je daar vanaf, wedden? Maar: je moet er wel echt aan toe zijn. Om te bekijken of je dat (al) bent, kauw even op onderstaande vragen.

Tip: antwoorden met een sterretje* zijn juist.

nieuwsbrief

* verplicht
/